Využití slunečnice
Využití v kuchyni
Kromě známého slunečnicového oleje je možné použít i loupaná slunečnicová semínka. Jsou skvělá jak syrová, tak i pražená. Jsou zajímavým doplňkem v různých salátech. Jsou i oblíbenou součástí v různých cereálních směsích s vločkami. Lze je pražit s trochou cukru či soli. Používají se také k přípravě slunečnicového chleba.
Semena slunečnice obsahují pro zajímavost zhruba 50% oleje, 30% bílkovin a 20% glycidů.
Ve fytoterapii jsou ceněny i okvětní lístky, které prospívají trávení a především játrům. Z čerstvých i sušených lze připravit lahodný čaj.
Jedlé jsou i hlíz yněkterých druhů. Například topinamburu. Zásobní látkou hlíz topinamburů je inulin, směs polysacharidů a díky této látce je vhodný pro diabetiky.
Můžeme s nimi nahradit brambory, vařit je, dusit na másle či oleji. Lze je i smažit obalované jako řízky.Skvělé jsou i za syrova do salátů.
Využití v lékařství
V lékařství užíváme slunečnicový olej pro snížení hladiny cholesterolu v krvi, není to ale jediné možné využití.Olej je také skvělým pomocníkem na zmírnění svalových bolestí, odvar ze slunečnicových plodů má zklidňující účinky.
Jiné využití
Slunečnicový olej se také využivám při výrobě fermeží, barev, mazadel a mýdel i methylesterů jako u řepky.
Další využití slunečnice skýtá svými sterilními jazykovými květy lemující úbor (tzv. okvětní plátky), jež se po usušení vykupují jako droga pro čajové směsi.
Slunečnice je také velmi důležitou medonosnou plodinou.